Форма входу

Знайти на сайті
Користувальницький пошук
Наше опитування
Чому Ви ходите на роботу?
Всього відповідей: 3921
Ваша думка?
Як Вам здається, теперішнє покоління учнів навчається краще за своїх батьків?
Всього відповідей: 3518
Хмаринка тегів
СТАТИСТИКА
Усе для вас


ПАРТНЕРИ
Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter
Середа, 24.04.2024, 04:17
Головна » 2009 » Листопад » 10 » Золотий перетин
Золотий перетин
14:33
Пропорції мають велике художнє значення. Вони визначають відповідність і гармонійність елементів форми, всіх її частин. Серед усіх видів пропорцій особливо виділяється так званий «золотий перетин», який визначається числом 1,62.

Секрет «золотого перетину» був відомий здавна, але сам термін цей ввів в ужиток Леонардо да Вінчі. Парфенон і статуї Фідія, грецькі вази, древні Єгипетські храми, піраміди - все це, як стверджує наука, результат практичного застосування архітекторами і художниками простого відношення - «золотого перетину».

Німецькому астрономові Іоганну Кеплеру (1571-1630) належать такі слова про «золотий перетин»: «Геометрія володіє двома великими скарбами. Перше - це теорема Піфагора, друге - ділення відрізка в середньому і крайньому відношенні. Перше можна порівняти з мірою золота, друге можна назвати коштовним каменем».

Дюрер помітив його у відповідності людського тіла. З ним добре був знайомий великий майстер Страдіварі, який успішно використовував це співвідношення при виготовленні своїх неперевершених скрипок. Відомо, що «золотий перетин» викликає відчуття краси, гармонійності.

На практиці найчастіше застосовується наближений «золотий перетин», досліджений в XII столітті відомим італійським математиком Фібоначчі, яке і назване на честь автора. Це такі співвідношення, де кожне наступне число є сумою два попередніх:  3 : 5;   5 : 8;   8 : 13;   13 : 21  і так далі.

 

 

Переглядів: 2173 | Додав: KonSerg | Рейтинг: 3.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright KonSerg © 2024