Форма входу

Знайти на сайті
Користувальницький пошук
Наше опитування
Чому Ви ходите на роботу?
Всього відповідей: 3921
Ваша думка?
Як Вам здається, теперішнє покоління учнів навчається краще за своїх батьків?
Всього відповідей: 3518
Хмаринка тегів
СТАТИСТИКА
Усе для вас


ПАРТНЕРИ
Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter
Четвер, 28.03.2024, 15:04
Головна » 2011 » Лютий » 14 » ВИКОНАННЯ ВІТАЛЬНИХ ЛИСТІВОК, ЗАПРОШЕНЬ І ОГОЛОШЕНЬ
ВИКОНАННЯ ВІТАЛЬНИХ ЛИСТІВОК, ЗАПРОШЕНЬ І ОГОЛОШЕНЬ
09:45

ЛИСТІВКИ

 

У святкові дні, у день народження та в інших урочистих випадках приємно одержати оригінальну вітальну листівку. Для учнів дуже приємно привітати товаришів, батьків листівкою, створеною власними руками. Це виховує у дітей любов і повагу до старших і ровесників.

 

Вітальна листівка складається з малюнка і напису («Із святом», «З Но­вим роком!» та ін.). Напис зрівноважується з малюнком, аплікацією. Його букви сприймаються з малої відстані, через те вони повинні бути невеликі за своєю висотою і товщиною.

 

Найпоширеніші розміри листівок 9X12 см — 9X14 см. Є листівки й інших розмірів, але величина їх завжди невелика.

 

Перед святами на уроках малювання можна дати учням завдання виконати вітальну листівку.

Учитель ознайомлює учнів з мистецтвом художників, які створюють листівки. Показує спочатку найвдаліші друковані вітальні листівки, звертає увагу учнів на красу форм і кольорів малюнка у поєднанні з написом, на їх зрівноважене розміщення на площині маленького розміру. Потім показує невдалі (на жаль, такі зустрічаються) і пояснює, чому такі листівки гірші в художньому відношенні.

 

У невеликому малюнку треба виділити головну зображальну форму (малюнок повинен бути порівняно великий або барвистий). Гарна листівка відрізняється простотою композиційного вирішення і повинна бути проста своєю будовою. На маленькому форматі вітальної листівки багатоколірність і складність композиції небажані, бо через них легко втратити головний задум зображення. У вітальній листівці, перевантаженій композиційним зображенням, губиться зміст зображальної її частини. Невдалою буде листівка, якщо вона перевантажена багатьма зображальними елементами і кольорами, якщо на ній не виділено головного. Або ж, коли на листівці є невдалий напис.

 

На деяких листівках є написи з одного-двох слів («Із святом», «З днем народження» і под.), виконані по складах на трьох-чотирьох рядках — це також приклад невдалого композиційного вирішення напису. Адже слово на листівці має велике смислове значення. Треба, щоб букви, з яких складається слово, можна було лег­ко читати, а це значить, що тоді легко сприйматиметься зміст вітальної листівки.

 

Вітальні листівки виконують не лише на білому папері, але й на кольоровому або тонованому. Малюнок або напис можна виконати різними матеріалами. Акварель, гуаш, кольорові олівці — цілком при­датні матеріали для роботи над вітальною листівкою.

Яскравий кольоровий малюнок листівки дуже приємний, особливо, коли він виконаний з дитячою без­посередністю.

Якщо в листівках застосовують аплікації, то учні повинні самі виконати вітальні написи біля них. Елементами композиції вітальних листівок можуть бути різноманітні форми, в тому числі сюжетні, умов­ні, символічні зображення й декоративно-орнаментальні прикраси.

 

ЗАПРОШЕННЯ

 

З нагоди різних урочистих вечорів, виставок, конференцій і т. д. слід мати грамотно і красиво виконані запрошення.

Запрошення складається з запрошувального тексту і елементів деко­ративного оформлення. Воно може мати одну сторінку (як і листівка) або дві з'єднані сторінки.

 

При виконанні різних варіантів запрошення треба виділити головне — назву тексту. Через те слово запрошення краще написати окремо від тексту. Його можна написати на лицьовому боці запрошення.

 

Розмір запрошення не повинен бути великий, найчастіше він такий, як і розмір листівки. На сторінці, де написане слово «запрошення», компо­нують невеликий декоративний елемент (предметний, сюжетний або орнаментальний). Букви слова повинні читатись з близької відстані, отже, їх товщина має бути невелика.

 

На другому боці запрошення або на іншому листку (якщо запрошення складається з двох листків) виконують текст запрошення (кого запрошують, коли і куди). Текст запрошення можна виконати канцелярським пером.

 

У запрошенні можна дати програму ранку або вечора. Весь текст повинен бути лаконічний і займати мало місця.

 

Навколо тексту залишають вільне поле, що дає змогу легко сприймати форму і зміст запрошення. На зворотному боці запрошення (якщо воно складається з двох листків) можна зобразити маленьку кінцівку, яка повинна відповідати змістові ранку, вечора тощо.

 

Звичайно, наведеним прикладом не обмежуються варіанти художнього виконання запрошень. У процесі творчої роботи можна створити багато різноманітних форм, але всі вони добре сприйматимуться тільки тоді, коли буде додержано основних вимог їх зображення за величиною, кількістю і розташуванням зображувальних форм відповідно до величини формату запрошення.

 

ОГОЛОШЕННЯ

 

Виконуючи оголошення, стежать, щоб текст був вдало розташований, тобто зрівноважений з розміром і форматом аркуша паперу. Розташовуючи текст оголошення на аркуші паперу, намічають робоче поле, при цьому залишають вільне поле знизу, зверху і з боків. У нижній частині аркуша від його нижньої межі до тексту залишають більший вільний простір, ніж зверху, а з боків — однаковий.

Так розташовувати треба для того, щоб у нижній частині аркуша паперу створювалась трохи більша просторова площа для підтримки всього текстового матеріалу, наче його просторовий фундамент, що дає змогу оптично зрівноважити шрифтовий зображальний ряд.

 

Є багато варіантів композиційного вирішення форми оголошення. В ньому також важливо виділити основне у змісті, щоб зосереджувати на ньому увагу.

 

Немає потреби писати слово оголошення. Часто доводиться бачити його виконаним великими буквами. Краще відразу починати із тексту оголошення, наприклад, зверху з лівого боку розташовують дату проведення заходу, урочистої події тощо (число, місяць), з правого боку — годину проведення (о котрій годині), трохи нижче, у центрі аркуша, буквами значно меншого розміру розташовують повідомлення про місце проведення заходу. Після цього пишуть його назву («Святковий ранок», «Урочистий вечір, присвячений...» і т, ін.). Під цим написом — програма.

 

Після розміщення основного тексту в нижньому правому куті виконують маленький напис — хто проводить, організовує.

 

Цей приклад, звичайно, не вичерпує композиційного розміщення тексту оголошення. Може бути багато різних варіантів композиції тексту. Повідомлення про день і час проведення заходу можна розмістити посе­редині аркуша вгорі, а місце його проведення — після назви заходу і т. д. Але при композиційному розміщенні тексту оголошення треба додержуватись головного — що повинно насамперед сприйматися, при цьому виділяються великими буквами основні слова оголошення («Святковий ранок» або просто «Ранок, присвячений...», «Урочистий вечір» або просто «Вечір, присвячений...», «Збори»і т. ін.). Трохи меншими буквами пишуть дату проведення заходу. Інші слова виконують значно меншими буквами. Виділити головне у тексті допоможе і колір, більш яскравий або насиче­ний. Головне в оголошенні повинно виділятись формою і кольором, щоб можна було читати його з порівняно великої відстані. Прочитавши головне, підходять ближче і читають пояснювальні слова. Беручи це до уваги, підбирають варіанти художньо-шрифтового оформлення оголо­шення.

Для написання головних слів оголошення застосовують шрифти рублені, академічні та інші з потовщеними з'єднувальними лініями.

 

Різні форми оголошень виконують гуашевими фарбами або темперою, застосовуючи плоскі і круглі пензлі або спеціально підстругані палички.

Переглядів: 7059 | Додав: KonSerg | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright KonSerg © 2024