Форма входу

Знайти на сайті
Користувальницький пошук
Наше опитування
Чому Ви ходите на роботу?
Всього відповідей: 3921
Ваша думка?
Як Вам здається, теперішнє покоління учнів навчається краще за своїх батьків?
Всього відповідей: 3518
Хмаринка тегів
СТАТИСТИКА
Усе для вас


ПАРТНЕРИ
Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter
Вівторок, 19.03.2024, 09:37
Головна » 2011 » Січень » 30 » Оформлення альбомів
Оформлення альбомів
14:08

Оформлення альбомів подібне до оформлення книжок. Як книги, так і альбоми можуть мати однакові елементи художнього оформлення. Тому доцільно нагадати назви складових частин оформлення книг і альбомів.

 

1. Обкладинка книги.

2. Суперобкладинка — паперове покриття (обгортка), крім основної обкладинки.

3. Титульна сторінка — сторінка з назвою книжки, прізвищем автора або з назвою альбома з відомостями про місце і час видання (випуску).

4. Заставка — сюжетний або орнаментальний малюнок, який розкриває текстовий матеріал.

5. Ініціал — художньо виконана початкова буква слова певного розділу альбома (або книги).

6. Ілюстрація найчастіше це малюнки, аплікації, фотознімки, які образно пояснюють або доповнюють текст альбома (або книги).

7. Кінцівка — невелике зображення, яким закінчується розділ альбома (книги) або весь твір.

 

Не досить тільки знати про існування цих зображальних елементів оформлення альбома, а треба вміти вдало їх скомпонувати на кожній сторінці, пов'язати з текстом.

 

Аркуш паперу в альбомі або сторінка — це площина, на якій треба зрівноважити всі зображальні елементи (в тому числі і написи), відповідно до її формату.

 

Зрівноважують оптично (на око), при цьому в нижній частині площини залишають більше вільного простору, ніж зверху. Відстань до зображальної форми або тексту з лівого і правого боку аркуша паперу може бути однакова, але може і змінюватись.

 

Є багато варіантів розміщення зобра­жальних форм на площині певного формату. На сторінці альбома ілюстрації або текст можна зсунути вліво або вправо, переважно тоді, коли аркуш розгорнутий і сприймаються обидві сторінки, тобто компонується розворот.

 

Наприклад, якщо на лівій сторінці зображальні форми зсунуті вправо, то, щоб зрівноважити їх, на правій сторінці зображення зсувають вліво. А якщо на лівій сторінці зображальні форми розміщені у лівому верхньому куті, то на правій сторінці зображальні форми краще розмістити в правому нижньому куті (щоб оптично їх зрівноважити).

 

Якщо ж на лівій сторінці текст або ілюстрація розміщені в нижньому куті, то на правій сторінці їх краще розмістити у верхньому правому куті. Зрів­новажені з форматом одного аркуша паперу або з двома розгорнутими сторінками аркуша альбома зображальні форми легко, приємно сприймаються.

 

При художньому оформленні альбома стежать за тим, щоб ілюстратив­ні або текстові форми розташовува­лись на сторінках з художнім ритмом, без одноманітних повторень.

 

Повторювати композицію окремих аркушів альбома або розгорнутих сторінок можна через 1-3 інші варіанти. Різноманітність ритму не стомлюватиме зорового сприймання.

Розташування зображальних форм без зрівноваження з площиною неприємне для сприймання.

 

Написи під різноманітними ілюстраціями в альбомах виконують шрифтами, які легко сприймаються з близької відстані. Пропорції букв таких шрифтів можна полегшити (товщина у відношенні до висоти букви невелика). Для цього придатні різновиди скорописного шрифту, академічного та іншого із співвідношеннями товщини до висоти букв, які дають змогу легко сприймати написи з малої відстані (1:5; 1:6; 1:7; 1:8).

 

Якщо напис пояснює певну ілюстрацію, то він не повинен впадати в око раніше, ніж ілюстрація.

 

Трапляється, що текст або напис мають головне значення за змістом (цитата, вірш та ін.) і можуть бути оформлені декоративним малюнком. У цьому разі малюнок матиме другорядне значення і своїм розміром і кольором не повинен впадати в око раніш, ніж напис.

Переглядів: 1790 | Додав: KonSerg | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright KonSerg © 2024